PRENOS VERE JE SKRB CELOTNEGA OB─îESTVA

Pastirsko pismo za postni ─Źas 2018
(II. DEL)

Poudarili smo, kako stik z evharistijo odlo─Źilno vpliva na oblikovanje pristne kr┼í─Źanske zavesti. Z rednim obhajanjem svete ma┼íe zagotovo postajamo Bo┼żji doma─Źini. V nadaljevanju pa ┼żelimo izpostaviti, da smo za prenos vere naslednjim generacijam odgovorni vsi ─Źlani cerkvenega ob─Źestva.

Evharistija je tudi zakrament ob─Źestvenosti. Sveti Avgu┼ítin jo ozna─Źi kot ┬╗znamenje edinosti ter vez ljubezni┬ź (sv. Avgu┼ítin, Hom. ev. po Jn 16,13). Obhajilo nas isto─Źasno povezuje s Kristusom in med seboj. Kako bi mogli mi, ki smo dele┼żni istega kruha, iste Bo┼żje ljubezni, ostajati med seboj tujci? O tem jedrnato spregovori apostol Pavel: ┬╗Ker je en kruh, smo mi, ki nas je veliko, eno telo, ker smo vsi dele┼żni enega kruha┬ź (1 Kor 10,17). Kon─Źni sad evharistije je torej edinost cerkvenega ob─Źestva, kar pomeni bratstvo in sestrinstvo v Kristusu.

To ima za nas zelo konkretne posledice. Bo┼żja ljubezen, ki smo je skupaj dele┼żni, nas usposablja in nagiba, da si odpu┼í─Źamo in se sprejemamo kljub razli─Źnosti. Kako naj u┼żivamo isto Kristusovo telo ter takoj zatem o svojem bratu ali sestri slabo govorimo? Kar smo v sveti evharistiji, je namre─Ź globlja resnica o nas, kot to, kar ─Źutimo drug do drugega.

Evharistija nam omogo─Źa, da postajamo vedno bolj ljudje ob─Źestva. Kristjan ne more biti individualist, saj je vedno vra┼í─Źen v cerkveno skupnost. Je ─Źlovek Cerkve. ─îuti skrb za celotno ob─Źestvo. Veseli se njegovega napredka in trpi zaradi njegovih stisk. ┬╗Bog, ki o─Źetovsko skrbi za vse, je hotel, da bi vsi ljudje sestavljali eno samo dru┼żino in ravnali drug z drugim kakor bratje┬ź (CS 24,1).

Odprtost cerkvenega ob─Źestva je danes ┼íe posebej temeljnega pomena. Bolj kot v preteklosti se je treba veseliti tistih, ki se ┼żelijo pribli┼żati in za┼żiveti globlje versko ┼żivljenje. Treba jim je iti celo naproti. Najve─Źkrat se ljudje pribli┼żajo Cerkvi ob spletanju preprostih ─Źlove┼íkih vezi. Ko se po─Źutijo v ob─Źestvu sprejete in dobrodo┼íle, samodejno za┼żivijo tudi polnej┼íe versko ┼żivljenje. Po drugi strani pa tisti, ki se ─Źutijo od kristjanov obsojani in izklju─Źeni, zelo te┼żko preidejo k rednej┼íi verski praksi. Zato je odlo─Źilen pristen, prisr─Źen in odprt ─Źlove┼íki odnos. Cerkev je najprej v medsebojnih odnosih, ┼íele nato v strukturah.

Ko v tem pastoralnem letu razmi┼íljamo o spremljanju dru┼żin in otrok od krsta do prvega obhajila, ┼żelimo ┼íkofje poudariti, da je prenos vere naloga vseh kristjanov. Evangelizacija prihajajo─Źih generacij ne more biti le skrb duhovnikov in katehetov.

Star┼íi so prvi vzgojitelji otrok v veri. Brez┼ítevilna pri─Źevanja govorijo o tem, kako je prisr─Źna in trdna vera star┼íev za vedno zaznamovala otroke in marsikdaj rodila duhovne poklice. Dru┼żina je dejansko prva verou─Źna ┼íola: pogosta dru┼żinska molitev ter iskren pogovor o verskih vpra┼íanjih sta za otroke neprecenljiva popotnica. Dru┼żina je ┬╗doma─Źa Cerkev┬ź.

Tega poslanstva vsi star┼íi danes niso ve─Ź sposobni ali pripravljeni izpolniti. Pogosto prejmejo otroci prvi zgled in razlago vere od starih star┼íev ali drugih sorodnikov. Njihova prisotnost in spremljanje sta zato marsikje nepogre┼íljiva.

Tudi du┼íni pastirji imajo pri evangelizaciji novega roda klju─Źno vlogo. Kot pastirji so poklicani, da omogo─Źajo ┼żiva ob─Źestva: ob─Źestva, ki so hkrati odprt kraj ─Źlove┼íkega sre─Źanja ter kraj do┼żivljanja Bo┼żje ljubezni. Pri vklju─Źevanju tistih, ki ┼íe niso vklju─Źeni v redno ┼żivljenje Cerkve, so zelo koristne dodatne mo┼żnosti sre─Źevanja, kot so miklav┼żevanje, materinski dan, oratorij za otroke, sre─Źanje mladih dru┼żin ÔÇŽ Posebej vas vabimo, da pri pastoralnem na─Źrtovanju razmi┼íljate, kako pritegniti dru┼żine z otroki v dobi med krstom in pri─Źetkom verouka, saj se v tem ─Źasu mlade dru┼żine najbolj oddaljijo.

Vendar duhovniki sami ne morejo stopati v osebni stik z vsemi oddaljenimi kristjani, saj pogosto nimajo neposrednega dostopa do njih. Zato je potrebna oznanjevalna naravnanost celotnega ob─Źestva. Vsakdo, ne glede na svoj stan, izobrazbo ali osebne darove, lahko dejavno pripomore k rasti Cerkve, kot poudari pape┼ż Fran─Źi┼íek: ┬╗V vseh kr┼í─Źenih, od prvega do zadnjega, deluje posve─Źujo─Źa mo─Ź Svetega Duha, ki priganja k evangelizaciji. /ÔÇŽ/ Vsak kr┼í─Źeni je, ne glede na svojo vlogo v Cerkvi in na stopnjo verskega znanja, dejaven nosilec evangelizacije┬ź (Veselje evangelija, 119ÔÇô120).

┼ákofje se posebej zahvaljujemo vsem star┼íem, starim star┼íem, katehetom, duhovnikom in drugim, ki dejavno posredujete zaklad vere mlademu rodu. Naj vas ┼íe naprej, ne glede na te┼żavne in evangeljskemu oznanilu nasprotujo─Źe okoli┼í─Źine, napolnjuje globoko upanje. Upanje, ki izvira iz veselja odre┼íenja, se naslanja na Kristusove besede: ┬╗Bodite pogumni, jaz sem svet premagal!┬ź (Jn 16,33). ┬╗Veselje evangelija napolnjuje srce in celotno ┼żivljenje ljudi, ki se sre─Źajo z Jezusom; ljudi, ki dovolijo, da jih odre┼íi greha, ┼żalosti, notranje praznine, osamljenosti. Z Jezusom Kristusom se vedno rojeva in o┼żivlja veselje┬ź (Veselje evangelija, 1).

Naj nam Marija, Mati Cerkve, izprosi milost, da bi se znali slovenski kristjani veseliti daru vere in biti njeni ┼żivi pri─Źevalci. S to ┼żeljo vas prisr─Źno pozdravljamo in kli─Źemo nad vas Bo┼żji blagoslov.

Vaši škofje